Spis treści
Ananas - co to za owoc?
Ananas to zwyczajowa nazwa owocostanu ananasa jadalnego. Owoc jest duży i soczysty, wyrasta na szczycie krótkiej łodygi u nasady z rozetą kolczastych liści. Do głównych producentów ananasów należą Hawaje, Brazylia, Meksyk i Filipiny. W Europie plantacje ananasów znajdują się na Azorach, w Wielkiej Brytanii uprawiany w szklarniach był od początku XVIII wieku.
Czy warto jeść ananasy?
Owoc ten ma wiele prozdrowotnych właściwości:
- Jest świetnym pomysłem na zdrowy deser, ponieważ nie zawiera cholesterolu oraz ma bardzo mało tłuszczu i sodu,
- To bogate źródło węglowodanów i błonnika,
- Ananas zawiera także wiele witamin, między innymi C, A, witaminy z grupy B,
- To także świetne źródło wapnia, żelaza, manganu, potasu i antyoksydantów,
- Z ananasów pozyskiwana jest bromelanina - enzym, którego substancje rozkładają białko. Niektórzy uważają, że zjedzenie ananasa po posiłku może pomóc w trawieniu białka. Bromelanina ma też właściwości przeciwzapalne.
CZYTAJ TEŻ: Oto, dlaczego warto jeść czarne jagody! Sprawdź, jakie są korzyści z jedzenia tych owoców
Jak rozpoznać świeżego ananasa?
Ananasy po zerwaniu dość szybko ulegają zepsuciu, dlatego kupując je w sklepie, warto zwrócić uwagę na parę rzeczy. Świeży ananas powinien pachnieć słodko, a nie kwaśno. Nie powinien mieć zbyt wielu miękkich części ani plam. Po rozkrojeniu najlepiej przechowywać go w lodówce.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?