Celem konkursu Bitwa Regionów jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.
Wydarzenie odbyło się w Brodowie, a o kulinarny prymat rywalizowały koła gospodyń wiejskich z sześciu miejscowości – Brodowa, Niestoi, Dębienia, Bryńska, Miłostajek i Zalesia.
Jury oceniało nie tylko walory smakowe potraw, a bezkonkurencyjne okazały się gospodynie z Bryńska, które przygotowały danie z dziczyzny.
Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Helenki z Miłostajek, które przygotowało kaczkę z warzywami i jabłkiem. Trzecie były Kreatywne Niestojanki, które zaserwowały pstrąga z pieczonym ziemniakiem w sosie kurkowym.
Współorganizatorami konkursu było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody